Što je Off-Page SEO (Link Building): Definitivni Vodič

Off-Page SEO (Link Building) – Kako Povećati Autoritet Vaše Web Stranice

Off-page SEO uključuje aktivnosti izvan web stranice s ciljem poboljšanja njezinog rangiranja na tražilicama. Ovdje ćete naučiti kako izgraditi vrstu vanjskih signala koje Google želi vidjeti, uključujući:

  1. Backlinkove: Kvalitetne veze s autoritativnih web stranica.
  2. Branded pretrage: Poticanje pretraživanja po imenu vaše marke.
  3. Društvene signale: Povećanje angažmana i dijeljenja na društvenim mrežama.
  4. E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness): Poboljšanje povjerenja u vašu web stranicu.
  5. Online reputacijski signali: Preporuke stručnjaka, spominjanja na autoritativnim vijestima i Wikipediji.

Zašto je Off-Page SEO važan?

Backlinkovi i drugi vanjski signali i dalje su temelj Googleovog algoritma. Google je jasno izjavio da i dalje koriste PageRank. Međutim, linkovi su samo jedan dio off-page SEO-a. Google također koristi druge vanjske signale kako bi procijenio vašu web stranicu. Na primjer, Googleova smjernica za ocjenjivanje kvalitete oslanja se na reputaciju izvan web stranice kako bi utvrdila može li joj se vjerovati.

On-Page SEO vs. Off-Page SEO

On-page SEO obuhvaća sve što možete izravno kontrolirati na svojoj web stranici, uključujući sadržaj, naslove, ključne riječi, SEO-optimizirane URL-ove, interne veze i alternativni tekst slika. Off-page SEO su aktivnosti koje se događaju izvan vaše web stranice, poput veza i spominjanja na drugim web stranicama.

Izgradnja Veza u SEO-u (Backlinks)

Izgradnja veza (ili backlinkova) je ključna komponenta optimizacije za pretraživače (SEO). Ovdje ćemo istražiti kako izgraditi kvalitetne veze koje će poboljšati vidljivost vaše web stranice.

Što su Backlinkovi?

Backlinkovi su veze s drugih web stranica koje upućuju na vašu stranicu. Kvalitetni backlinkovi povećavaju autoritet vaše web stranice i pomažu vam da se rangirate bolje na pretraživačima.

Kako Izgraditi Kvalitetne Backlinkove?

  1. Kreirajte Vrijedan Sadržaj: Prvo, osigurajte da vaš sadržaj bude koristan i relevantan. Kvalitetan sadržaj privlači prirodne backlinkove.
  2. Gostujući Postovi: Pišite gostujuće postove na drugim web stranicama u vašoj niši. Uključite linkove natrag na svoju stranicu.
  3. Direktoriji i Lokalni Poslovi: Registrirajte se na relevantnim direktorijima i lokalnim poslovnim stranicama. To može poboljšati lokalni SEO.
  4. Suradnja s Drugim Web Stranicama: Razmijenite veze s drugim web stranicama koje su relevantne za vašu temu.
  5. Pratite Konkurenciju: Istražite backlinkove vaše konkurencije i pokušajte dobiti slične veze.
  6. Infografike i Vodiči: Kreirajte informativne infografike ili vodiče i podijelite ih na društvenim mrežama. Ako su korisni, drugi će ih dijeliti i linkati na njih.
  7. Praćenje i Analiza: Redovito pratite svoje backlinkove i analizirajte njihovu kvalitetu. Ako primijetite loše veze, pokušajte ih ukloniti ili disavowati.
  8. Kvaliteta Ispred Količine: Bolje je imati nekoliko kvalitetnih backlinkova nego mnogo loših. Fokusirajte se na relevantne i autoritativne izvore.

Zaključak

Zapamtite da je izgradnja veza dugoročan proces. Izgradnja kvalitetnih backlinkova zahtijeva strpljenje, dosljednost i kvalitetan sadržaj. Slijedite ove smjernice i postupno ćete poboljšati autoritet svoje web stranice. Sretno! 🚀

Author :

0 thoughts on “Što je Off-Page SEO (Link Building): Definitivni Vodič

Odgovori

Client Login